Kyperská kuchyně: fenomén „meze“
01. 02. 2021
Meze je vlastně zkrácenou verzí slova mezedes, pod kterým si představte množství talířků (během jednoho hodování jich přijde na stůl cca 30!) s drobnými porcemi nejrůznějších pokrmů. Protože Kypřané jídlo milují a je pro ně společenskou záležitostí, taverny meze nikdy nepřipravují jen pro jednoho, minimem jsou vždy alespoň dva strávníci. A platí, že čím víc, tím líp. K meze zkrátka patří štěbetání, putování talířků mezi jednotlivými hosty, žádosti o podání toho či onoho, prostě pohoda a dobrá zábava. A ještě Vám něco poradím: pokud jste tři, objednejte si meze pro dva, pokud jste čtyři, bude Vám stačit meze pro tři atd. Garantuji Vám, že i tak bude dost pro všechny. A jestli chcete vydržet až do posledního chodu, nespěchejte, šetřete síly a rozhodně to nepřehánějte s chlebem! Už se Vám sbíhají sliny? Zbývá vyřešit poslední dilema: masové či rybí? Možná Vás představa mořských potvor neláká, takže bude Vaše volba jasná. My ostatní máme toto rozhodování o něco těžší, protože s rybami a plody moře to kyperští kuchaři zkrátka umí.
Pojďme se nyní jednotlivým chodům meze podívat pod pokličku. Ať už zvolíte variantu masovou nebo rybí, začátek bývá většinou obdobný. Jako první číšník přinese olivy a výběr dipů či pomazánek – nejběžnější jsou tachini, hummus či staré dobré tzatziki – na Kypru jsou navíc ochucené mátou a říká se jim talatouri. Následuje salát a další zelenina – syrová, vařená či nakládaná. V této fázi Vám na stole nejspíš přistane i mistička s citrony (pokud se tak již nestalo hned na začátku), protože Kypřané jsou zvyklí dochucovat citronem opravdu kde co.
Pokud jste zvolili meze masové, můžete se nyní těšit na sýry, uzeniny, koupepia (masové rolky balené do vinných listů, obdobu řeckých dolmades), ale dost možná taky třeba i na šneky. Tradičním kyperským sýrem je challoumi, nejčastěji jej dostanete grilovaný (mou zamilovanou variantou je ale challoumi s medem a sezamem, který nejlépe připravují v nenápadné taverničce Sieradiko v samém centru Larnaky). Co se uzenin týká, dostanete kyperské párečky, lountzu (kyperské uzené vepřové maso) a samozřejmě ostrovní specialitu seftalies (pikantní klobásky grilované na dřevěném uhlí). A potom už následuje přehlídka kuřecího, hovězího, vepřového a jehněčího masa: souvlaki (kuřecí či vepřové na rožni), kleftiko (jehněčí zapečené s bramborami, zeleninou a bylinkami), stifado (dušené hovězí s cibulkami) anebo další kyperská specialita afelia (marinované vepřové na červeném víně ochucené drceným koriandrem).
Rybí meze většinou uvádí chobotnička na víně či na grilu, sardinky, krevety, mušle, grilované, smažené nebo plněné sépie, často ale můžete ochutnat třeba i kraba nebo mořského ježka. Následují ryby – mořský vlk, mečoun, parmice, makrela, pražma… Nabídka se odvíjí od toho, jaký měli místní rybáři v daný den úlovek, protože hlavním pravidlem kyperské kuchyně je čerstvost použitých surovin, a tedy samozřejmě i ryb a mořských plodů. I proto doporučuji objednávat rybí meze v tavernách při pobřeží, ideálně nedaleko přístavu, anebo v některé z malých rybářských vesniček proslulých právě přípravou mořských specialit jako je např. Latchi na severozápadě ostrova poblíž města Polis (vyzkoušejte třeba Yiangos and Peter Fish Tavern, která zde má dlouholetou tradici) nebo Zygi západně od Larnaky (zde mohu s čistým svědomím doporučit stylovou rybí tavernu Captain’s Table).
A je čas na sladkou tečku… V této fázi stolování již budete mít dost možná povolené opasky a příchod závěrečného dezertu Vás může poněkud zaskočit. Ale i ten je součástí meze. Pravděpodobně dostanete ovoce, čerstvé či po kypersku naložené v sirupu, anebo zákusek – mým jednoznačně nejoblíbenějším jsou malé koblížky zvané loukoumades, které se na Kypru smaží nejen při svátcích a slavnostních událostech.
K dokonalosti celého zážitku už chybí jediné – lahodné pokrmy doplnit vhodným nápojem. Pokud si dáváte masové meze a jste jako správní Češi zarytými příznivci zlatého moku, můžete vyzkoušet místní pivo značky KEO, světlý ležák, který se vaří v Limassolu. V opačném případě doporučuji, zejména v případě rybího meze, vyzkoušet některé z vynikajících kyperských vín. Ostrov má v oblasti vinařství velmi dlouhou tradici sahající až do doby kolem roku 4000 př. n. l. Archeologické výzkumy dokonce naznačují, že Kypr může být nejstarší oblastí výroby vína na světě. Nejlepší hrozny se pěstují na úrodných svazích pohoří Troodos v nadmořské výšce 250-1600 metrů nad mořem. Zde zrají jak tradiční kyperské odrůdy Xynisteri, Spourtiko (bílé hrozny), Mavro, Maratheftiko, Ofthalmo (červené hrozny), tak i mezinárodní odrůdy typu Chardonnay, Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon, Shiraz aj. Jediným kyperským vínem s vlastní apelací původu je unikátní Commandaria pojmenovaná po rytířském řádu křižáků. Toto dezertní víno blízké portskému se v kopcích severně od Limassolu produkuje již od nejstarších dob. Hodí se hlavně jako digestiv, a je tedy ideální zlatou tečkou po báječném jídle.
01. 02. 2021